Με μια γοητεία που ξεπηδά από το έντονο παρελθόν της, με φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και με μια ζωντάνια που είναι διάχυτη στις παλιές αλλά και στις πιο σύγχρονες συνοικίες της, η πόλη των Ιωαννίνων μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά. Είναι η πόλη της κυρά Φροσύνης και του Αλή Πασά, η πόλη των αργυροχόων, η πόλη των φοιτητών… Είναι η πόλη με τα χίλια πρόσωπα.

Χτισμένη στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, ικανοποιεί κάθε γούστο. Η μακραίωνη ιστορία της μοιάζει να ξεπηδά από κάθε συνοικία και οι μύθοι που για χρόνια τη συντροφεύουν, μπλέκονται με το παρόν, με το οποίο συνδιαλέγονται χωρίς σταματημό.

Όσοι αναζητούν ιστορικά αξιοθέατα, θα λατρέψουν το βυζαντινό της κάστρο, στο τέλος της οδού Αβέρωφ, με τα στενά σοκάκια και τα αναρίθμητα μνημεία (Εβραϊκή Συναγωγή, χαμάμ κ.α.), τα οποία μαρτυρούν το μουσουλμανικό και το εβραϊκό παρελθόν της πόλης, που παραμένει “ζωντανό” στη μνήμη των κατοίκων. Αλλά και το Ιτς Καλέ, η ακρόπολη του κάστρου, που διαθέτει μάλιστα εξαιρετική θέα προς τη λίμνη Παμβώτιδα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, με το Φετιχέ τζαμί, το Βυζαντινό μουσείο, τις Στοές κι άλλα αξιοθέατα.

Η ιστορία των Ιωαννίνων βρίσκεται κρυμμένη και στο νησάκι της λίμνης, το πιο γνωστό ίσως αξιοθέατο της περιοχής. Καραβάκια που φεύγουν από το Μόλο, στο τέλος της οδού Αβέρωφ, μεταφέρουν τους επισκέπτες σε αυτό το κομμάτι γης, που αν και μικρό “χωρά” οκτώ μοναστήρια, αλλά και το Μουσείο του Αλή Πασά, στο οποίο δολοφονήθηκε το 1822.

Η σύγχρονη πόλη

Με σημείο εκκίνησης το γνωστό Ρολόι των Ιωαννίνων, τόπο ραντεβού για τους ντόπιους, η περιήγηση στο εμπορικό κομμάτι των Ιωαννίνων είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Μικρά μαγαζάκια καλόγουστα και με έντονο παραδοσιακό ύψος κεντρίζουν το ενδιαφέρον, με τα αντικείμενα αργυροχοΐας να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Οτιδήποτε κι αν επιλέξει κανείς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φύγει χωρίς να έχει απολαύσει έναν περίπατο κι άλλες δραστηριότητες γύρω από το σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων, την ομώνυμη λίμνη.