Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Ζαγοροχώρια αλλά και Δωδώνη, Μουσείο Βρέλλη, Λιγκιάδες… Κανείς δεν φεύγει από τα Ιωάννινα, εάν δεν επισκεφτεί και αυτές τις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα του ταξιδιώτη.

Η Ήπειρος με το μοναδικό της παραδοσιακό χρώμα, τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της, τα έθιμα και τις παραδόσεις της, αλλά και τα τοπικά της προϊόντα αναβιώνει στα χωριά, όπως το Μέτσοβο, αλλά και τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά στα Τζουμέρκα. Κανείς δεν θα νιώσει κοντά στον ηπειρωτικό τρόπο ζωής, εάν δεν περπατήσει αυτά τα χωριά, εάν δεν θαυμάσει τα πετρόκτιστα σπίτια με τις πεντακάθαρες αυλές, εάν δεν συγχρωτιστεί με τους ντόπιους.

Επίσης, κανείς δεν πρέπει να φύγει από την περιοχή εάν δεν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με το αρχαίο θέατρο και το μαντείο.

Στα πετρόκτιστα χωριά

Το Μέτσοβο ξεφυτρώνει ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου όπου θα επισκεφτεί κανείς τα διατηρητέα μοναστήρια, το μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, την Πινακοθήκη Αβέρωφ κ.α. Ως γνήσιο βλαχοχώρι, το Μέτσοβο τιμά το καλό κρασί και το καλό φαγητό!

“Σπαρμένα” στους πρόποδες της Πίνδου βρίσκονται και τα 46 χωριά που αποκαλούνται Ζαγοροχώρια και που σήμερα γνωρίζουν σπουδαία άνθηση, με τους λάτρεις των φυσικών τοπίων να τα επισκέπτονται συχνά λόγω της Χαράδρας του Βίκου και του Αώου από τη μία πλευρά, αλλά και της Βάλια Κάλντα από την άλλη. Αυτά που επίσης συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών είναι τα χωριά στα Τζουμέρκα, με κυριότερα τους Καλαρρύτες, το Συρράκο κ.α.

Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Ιωαννίνων, στη συνοικία Μπιζάνι βρίσκεται το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο με κέρινα ομοιώματα ηρώων της ελληνικής ιστορίας του Παύλου Βρέλλη, το οποίο αξίζει επίσκεψης. Επίσης, σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται και το περίφημο σπήλαιο Περάματος, στην ομώνυμη περιοχή, που θεωρείται το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Τέλος, μια επίσκεψη στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες αξίζει, όχι μόνο για τα ταβερνάκια και τα καφέ, αλλά κυρίως για τη μοναδική θέα που έχει κανείς προς τα Γιάννενα.