Αρίστη, Πάπιγκο, Δίλοφο, Κήποι, Βίτσα, Ασπράγγελοι… Σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, τα υπέροχα Ζαγοροχώρια αποτελούν μία εξαιρετική πρόταση διαμονής και εκδρομής για τους επισκέπτες της περιοχής.

Για όσους θέλουν να απολαύσουν από το πρωί την ζωντάνια της πόλης και να περιηγηθούν επί ώρες στα αξιοθέατά της, αλλά να καταλήξουν το βράδυ σε ένα μέρος πιο ήσυχο, μακριά από τα φώτα της πόλης, τα Ζαγοροχώρια είναι ιδανική επιλογή.

Πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα βουνά και διαθέτουν εξαιρετική αρχιτεκτονική και φιλόξενους ανθρώπους. Τα χωριά αυτά, τα τελευταία χρόνια, γεμίζουν και πάλι από κόσμο, ο οποίος έχει πολλές επιλογές για τη διαμονή του.

Μικροί ξενώνες, δωμάτια αλλά και ξενοδοχεία που σέβονται το ύφος των οικισμών και δεν “καταστρέφουν” την παραδοσιακή τους εικόνα είναι διάσπαρτα σε κάθε χωριό, είτε περισσότερο είτε λιγότερο δημοφιλές.

Ποιοτικά καταλύματα, διακοσμημένα με μεράκι και σε απόλυτη αρμονία με το προφίλ του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται, προσφέρουν μια διαφορετική πρόταση διαμονής στους επισκέπτες της περιοχής των Ιωαννίνων.

Στην πλειοψηφία τους, τα καταλύματα στα Ζαγοροχώρια αποτελούν μικρούς σχετικά ξενώνες, που εντυπωσιάζουν με το φιλικό τους προφίλ και το παραδοσιακό τους ύφος. Άλλωστε, αποτελούν “πρεσβευτές” της ντόπιας ιστορίας αλλά και της τοπικής κουζίνας. Πολλά από αυτά χτίστηκαν εξαρχής ως ξενοδοχεία, σεβόμενα όμως την αρχιτεκτονική της περιοχής. Κάποια άλλα αποτελούν παλαιά αρχοντικά ή ευρύχωρα σπίτια, με μεγάλη ιστορία, τα οποία ανακαινίστηκαν.

Με spa και θερμαινόμενες πισίνες

Ωστόσο, αν κάποιοι θεωρήσουν ότι στα Ζαγοροχώρια θα βρουν αποκλειστικά και μόνο μικρούς ξενώνες, μάλλον κάνουν λάθος. Χαλάρωση δεν σημαίνει μόνο ένα καλό ντόπιο κρασί, ένα καλό πρωινό ή ένα γεύμα πλούσιο με προϊόντα της ντόπιας κουζίνας.

Χαλάρωση σημαίνει επίσης και μια βουτιά σε μια θερμαινόμενη πισίνα ή μια επίσκεψη για υδρομασάζ και σάουνα. Καλύπτοντας και αυτή την ανάγκη, πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που λειτουργούν σε διάφορους οικισμούς στα Ζαγοροχώρια έχουν συμπεριλάβει τέτοιες υπηρεσίες, προκειμένου να προσελκύσουν ακόμη πιο απαιτητικούς πελάτες.