Όταν γύρω στα 500 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έδινε την εντολή για την ανέγερση ενός κάστρου στην περιοχή των σημερινών Ιωαννίνων δεν θα μπορούσε φυσικά να φανταστεί ότι χιλιάδες χρόνια μετά, το Κάστρο αυτό θα αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπημένους τόπους διαμονής για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας της Ηπείρου…

Μια πόλη μέσα στην πόλη. Έτσι αποκαλούν πολλοί το επιβλητικό αυτό αξιοθέατο, το οποίο συγκεντρώνει τους λάτρεις της ιστορίας αφού είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα, τα οποία… κατοικούνται!

Όλη η ιστορία της πόλης βρίσκεται συγκεντρωμένη στο Κάστρο. Ανάμεσα στα χαμηλά σπιτάκια και στα σοκάκια, ξεπηδούν μνημεία φορτωμένα με ιστορία, μνημεία που προέρχονται από τη Βυζαντινή, την Οθωμανική, αλλά και τη Νεότερη περίοδο ιστορίας των Ιωαννίνων.

Ακολουθώντας άλλωστε το κεντρικό μονοπάτι φτάνει κανείς στο Ιτς Καλέ, την Ακρόπολη αυτής της γοητευτικής καστροπολιτείας, όπου ο επισκέπτης θα ανακαλύψει κι άλλα ιστορικά αξιοθέατα, όπως το “Θησαυροφυλάκιο” αλλά και το μουσείο αργυροχοΐας, τέχνη που άκμασε στην πόλη και τη διαφήμισε στα πέρατα του κόσμου μέσα από τα εκπληκτικά “γιαννιώτικα” δημιουργήματα αργυροχοΐας.

Καταλύματα ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία

Εκκλησίες και τζαμιά γειτονεύουν σε αυτό το όμορφο κομμάτι των Ιωαννίνων, όπου οι μύθοι και οι παλιές ιστορίες ανθρώπων άλλης εποχής μοιάζει να ζωντανεύουν… Ποιος θα έμενε ασυγκίνητος στο ενδεχόμενο να αποτελέσει κι ο ίδιος – έστω και για λίγα βράδια – κομμάτι αυτής της ιστορίας;

Διαμονή εντός των τειχών, λοιπόν, για τους “ψαγμένους” επισκέπτες των Ιωαννίνων. Παλιές αρχοντικές κατοικίες που έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους ξενώνες, αλλά και διαμερίσματα, μπορεί να βρει κανείς μέσα στο Κάστρο.

Δωμάτια σε απόλυτη αρμονία με την ιστορικότητα του τόπου στον οποίο βρίσκονται, εντυπωσιάζουν με την καλαισθησία και την παραδοσιακή τους ταυτότητα, χωρίς να υστερούν όμως σε σύγχρονες ανέσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως το Κάστρο αποτελεί τη δημοφιλέστερη περιοχή των Ιωαννίνων για διαμονή και όσοι το επιλέγουν σίγουρα επιστρέφουν εκεί ξανά και ξανά…